Évi konyha
















Szilvás gombóc Szilvás gombóc Szilvás gombóc

Hozzávalók:

1 kg burgonya
20-30 dkg liszt
1 db tojás

+ kb. 10 db szilva

Pirított zsemlemorzsához
:
2 evõkanál étolaj
10 dkg zsemlemorzsa

Tetejére:
porcukor
õrölt fahéj

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfõzzük. Ha kihûlt, lehúzzuk a burgonya héját, majd burgonyanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
Miután kihûlt a burgonya hozzáadjuk a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Közben az étolajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, ebben fogjuk megforgatni a kifõtt gombócokat.
Ezután egy nagy edényben felteszünk sós vizet forrni. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbe/negyedbe vágjuk.
A burgonyás tésztát fél cm-esre kinyújtjuk, kockákra vágjuk (kb. 8 cm-esre), majd mindegyik kocka közepére egy szilvát rakunk. A tészta sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belõle. Ha már forr a víz, akkor belerakjuk a gombócokat. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor újraforrásig tovább fõzzük.
Ha megfõtt a szilvás gombóc, akkor szûrõkanállal lecsepegtetjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.
Tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral.






© 2010-2018 by Nagy Évi