Szilvás gombóc
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
1 kg burgonya
20-30 dkg liszt
1 db tojás só
+ kb. 10 db szilva
Pirított zsemlemorzsához:
2 evõkanál étolaj
10 dkg zsemlemorzsa
Tetejére:
porcukor õrölt fahéj
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfõzzük. Ha kihûlt, lehúzzuk a burgonya héját, majd burgonyanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
Miután kihûlt a burgonya hozzáadjuk a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Közben az étolajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, ebben fogjuk megforgatni a kifõtt gombócokat.
Ezután egy nagy edényben felteszünk sós vizet
forrni. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbe/negyedbe vágjuk.
A burgonyás tésztát fél cm-esre kinyújtjuk, kockákra vágjuk (kb. 8
cm-esre), majd mindegyik kocka közepére egy szilvát rakunk. A tészta
sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belõle.
Ha már forr a víz, akkor belerakjuk a gombócokat. Ha feljönnek a
gombócok a víz tetejére, akkor újraforrásig tovább fõzzük.
Ha megfõtt a szilvás gombóc, akkor szûrõkanállal lecsepegtetjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.
Tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral.
|