Mézeskalács 2.
Mézeskalács 2.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
4 db tojás
10
dkg cukor
10 dkg méz (4 evõkanál)
5 dkg vaj
1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1 kávéskanál õrölt fahéj
1 kávéskanál mézessütemény fûszerkeverék
2 teáskanál szódabikarbóna
Kenéshez:
1 db tojássárgája
1 evõkanál tej
Elkészítés:
Az olvasztott vajat
összekeverjük a cukorral és a megmelegített mézzel, hozzáadjuk az õrölt
szegfûszeget, a fahéjat és a mézessütemény fûszerkeveréket. Ezután hozzákeverjük a tojásokat.
Végül a szódabikarbónával elkevert lisztet fokozatosan hozzáadva összegyúrjuk.
1 órára hûtõbe rakjuk. Ezután a tésztát
vékonyra kinyújtjuk és tetszõleges formákkal
kiszaggatjuk. A
maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
Sütés elõtt a tésztát megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával, hogy fényes legyen.
Elõmelegített
sütõben 180°C-on megsütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan megsül!
Megjegyzés:
Sütés
elõtt szórhatunk a kiszaggatott tésztákra mazsolát, diót,
mandulát, színes tortadarát is.
Sütés után díszíthetjük cukormázzal (lásd: Mézeskalács házikó.) .
Ha
karácsonyfára szeretnénk feltenni a mézeskalácsot, akkor sütés
elõtt egy szívószállal fúrjunk lyukat a tésztába.
|